Djuren

Lamm ger vackra hagar hela sommaren

En grön hage med glada skuttande

lamm ger de flesta ett leende

En tacka går dräktig i är 5 månader minus 5 dagar.

När lammet är fött är det jätteviktigt att lammet får den första mjölken som kallas råmjölk. Den innehåller skydd mot infektioner. I magen på tackan sker ingen överföring av antikroppar från tackan till lammet. När lammet föds är det därför livsavgörande för lammet att få dessa genom råmjölken. Råmjölken innehåller dessutom massor av energi så att lammet blir pigg och börjar växa fort.

Efter 5 veckor minskar mängden mjölk hos tackan och lammen livnär sig på gräs. Får betar på många ställen där det är svårt att bruka marken. De är därför en otrolig viktig del i det svenska landskapet. När får betar skapar det miljöer för mängder av insekter, växter och fåglar. De är viktiga för den biologiska mångfalden. Vill du göra nytta för naturen kan du därför med gott samvete äta lammkött från Sverige. Det är både gott och klimatsmart kött.

Från ÄGG till KYCKLING

på endast 21 dagar

Kläck kycklingar

i äggkläckningsmaskin

Att kläcka fram kycklingar i äggkläckningsmaskin från ägg är en rolig upplevelse. Det finns ett antal olika äggkläckningsmaskiner på marknaden. Jag har en enklare variant där man får vända äggen själv.

Du behöver befruktade ägg (går hönsen ihop med en tupp brukar de vara befruktade). Det spelar ingen roll om du har ägg från olika hönsraser i samma äggkläckningsmaskin.

Äggen får inte varit tvättade någon gång och de får heller inte blivit kallare än +5 grader. Äggen ska helst inte vara mer än en vecka gamla.

Sätt på äggkläckningsmaskinen och se till så att den fungerar och är inställd på 37,7 grader. När temperaturen är uppe i rätt gradantal kan du lägga i äggen. Fyll på vatten i anvisad behållare på äggkläckmaskinen. Vänd äggen ett halft varv på morgon och kväll i 18 dagar. Kom ihåg att fyll på vatten i kläckmaskinen. Dag 18 fyller du på extra mycket vatten. Läs i bruksanvisningen till er äggkläckningsmaskin hur du gör. De tre sista dagarna vänder du INTE på äggen. Efter 21 dagar börjar kycklingarna kläckas. Det tar låååååång tid för dem att komma ur äggen. Hjälp INTE till. Du får inte öppna äggkläckningsmaskinen under kläckningen. När alla kycklingar är kläckta kan ni låta dem vara ifred tills de torkat till. De behöver inte dricka och äta det första dygnet, så låt kycklingarna vara kvar i kläckmaskinen i lugn och ro tills alla kycklingar är torra. När kycklingarna börjar springa omkring kan ni flytta över dem till en annan bur med värmelampa eller värmematta. Ge kycklingarna vatten och hårdkokt hackat ägg att äta de första dagarna. Sedan kan ni ge dem havregryn, grönsaker, brödsmulor eller köpa färdigfoder för kycklingar. Lycka till!

Vi brukar göra en liten lek och skriva siffror på äggen och ha vadslagning om vilket ägg som kläcks först. Den som gissat rätt siffra vinner vadet och får extra stort påskägg med godis.

Copyright @ All Rights Reserved