Tillverka

Tillverkat av

NATUREN

Runt omkring oss har vi goda och användbara saker.

Helt gratis!

Klas Sätterqvist är fjärde generationen spannmålsbonde och sår 265 hektar varje vår. Här ger han tips till oss som sår i liten skala. Det är samma grundprinciper. Oavsett om det är en stor åker eller en liten pallkrage.

Foto: Emma Sätterqvist

 

Vårsådden

allt handlar om rätt balans

Börja tidigt med att vända jorden. På så vis blir jorden snabbare varm och "vaknar till". Bra är även att vända ner löv och annat som ligger på ytan. Då får maskarna näring och kan bryta ner gamla växtdelar till mull. Vänd jorden och kratta med 1-2 veckors mellanrum. Ogräsfrön som eventuellt finns i jorden börjar då gro. När du vänder runt jorden tröttar du ut deras växtkraft och du får mindre ogräs att rensa senare i sommar. Tänk på att ha tillräckligt mycket kväve i jorden. Kväve är växternas "bränsle".

Så dina frön när jorden är lagom torr. Du kan göra ett enkelt test genom att krama en boll av jord. Släpp bollen på foten. Om bollen faller isär helt är jorden lagom torr. Går det inte att krama en boll är jorden för torr. Om bollen bara delar sig i stora klumpar när den träffat foten är jorden för blöt. När jorden är lagom torr och har rätt temparatur för dina frön är det dags att så. Lycka till!

Mirakelörten Brännässlan

håller dig frisk hela vintern

Nässlor har använts i alla tider både till djur och människor för att få dem friska vid olika sjukdomstillstånd. Nässlor är inflammationshämmande. Anses vara giftdrivande och är urindrivande och bra för blodet. Nässlor är även bra vid störningar i mage och tarm och ges till både djur och människor med magproblem. Förr sparade man alltid nässelhö till vintern, ifall något djur skulle bli sjukt. Nässlor är bra att äta om man vill hålla sig frisk. De sänker bland annat blodsockernivån och innehåller massor av nyttigheter. Nässelvatten är även bra för håret. Nässlor innehåller mer än tredubbelt så mycket c-vitamin än till exempel apelsin eller citron. 1 tsk torkade nässlor täcker dagsbehovet av c-vitamin.

I nässlor uppnår minst en tiondel av rekommenderat dagligt intag (RDI) i totalt 13 av 19 näringsämnen som finns med i Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas. Nässlor är en av de absolut näringsrikaste örter vi har i sverige. De står högt i klass även i jämförelse med andra örter, frukter eller grönsaker. Plocka nässelblad och lägg på en handduk att torka. Mixa sedan de torra bladen till nässelpulver. Enkelt, nyttigt och gratis mirakelmedel att använda hela vinter. Använd i brödbak, smoothie eller i din mussli. Till djuren kan du hänga buketter med nässlor upp och ner för att låta torka. Kaniner mår mycket bra av nässelhö. Det gör även andra djur som äter gräs eller hö i sin vanliga kost.

 

Några av nyttigheterna du får i dig när du äter nässlor:

C-vitamin, A-vitamin, B9 - folsyra, B1, B2, B3, B6, Vitamin-K, Fosfor, Järn, Kalium, Kalcium, Magnesium, Natrium, Selen, Zink, Omega 3, Omega 6, Beta-karoten

Nässelstuvning

2 liter nässlor

3 dl vatten

1/2 grönsaksbuljong

1 dl riven ost

2 del keso

 

Ungspannkaka

2 1/2 dl lantvetemjöl

1/2 tsk salt

6 dl mjölk

4 ägg

Nässelrulle

eller nässelstuvning och pasta

Plocka 2 liter nässlor (fluffigt, ej packat)

 

Nässelstuvning

Häll i 3 dl vatten och en halv grönsaksbuljong samt nässlor i en kastrull.

Koka ca 10 minuter.

Sila av vattnet från nässlorna

Häll i den rivna osten

mixa till en slät smet

Blanda i keson

 

Ugnspannkaka

Blanda lantvetemjöl och hälften av mjölken.

Vispa till en slät smet.

Blanda i resten av mjölken, salt och äggen.

Häll smeten i en smord ugnssäker långpanna

grädda i mitten av ugnen till smeten stelnat och fått fin färg.

 

Lossa försiktigt pannkakan med en stekspade.

Bred över nässelfyllningen

Rulla ihop pannkakan som en rulltårta.

Öka ugnsvärmen till 225 grader

Riv ost ovanpå och grädda högst upp i ugnen några minuter tills osten fått fin färg.

 

Eller servera nässelstuvningen med kokt pasta.

 

Servera och njut!

Koka björksirap själv

Enkelt, sött och gott

Att koka björksirap är kul, men tidskrävande. Du måste koka bort all vätska. Det tar många timmar och kvar blir en liten, liten skvätt sirap. Sirapen är dock väldigt god och har mycket smak. Passar utmärkt till vaniljglass. Sirapen håller sig länge i kylskåpet. Vi kokar sirapen på en gammal vedspis som vi tar ut på gårdsplanen. Då kan vi elda med ved istället för att slösa på el. Björksaven puttrar själv under dagen medan vi finns i närheten och jobbar med annat. Men det gäller att ha koll på slutet av kokningen. Den sista vätskan ångar fort bort och det är lätt att björksirapen bränner fast. Håll med andra ord ordentlig koll på slutet av kokningen så inte flera timmars kokande är förgäves. När björksirapen är färdig har den lite trögare konsistens och är gyllene karamellfärgad.

Mycket gott med glass och björksirap när man blir fikasugen i vårsolen. Lycka till!

Copyright @ All Rights Reserved